Salme fra Bog-dages-løbet

– med ti total trotyliserende titler med garanteret trylleeffekt!

Bag Farum

Efter den nyligt overståede – af nogle forhadte og udskældte, af andre med glæde imødesete – tilbagevendende ‘litterærlige’ event og masse-og-messe-begivenhed ”Bag Farum” * – aka ”Bog Forum” aka ”Bøger i Bella” – sidder jeg tilbage med en stribe hjembragte bogtitler, der virkelig bidrager til min boghyldes farvelade-udseende med et nyt berigende ordtæppe af bogrygge med påtrykt opmærksomhedspåkaldende og kig-krævende poetisk skrift!

– For ja, jeg besøgte bogmessen og de gamle haller på øen derude igen i år og ja, det er ved gud stadig et gedemarked og ja, det er i den grad fuld af gøgl og cirkus og journalister på træk – med og uden ‘ledsaget udsyn’ – og ja, det flyder over af kendisfetichisme og kasserollefrisurer og damer med gråhjemmelhår og stilletkaravaner og mobil-hængsel-jeg-er-vigtig-se-mig-selfie-beredt-storsmilende-med-vendindeblik-udfarende-evindeligt-snakkende-ser-ikke-op-håret-op-og-duften-tilbage-smukke kvinder, der fylder gangene ud, i hvert fald når de er mange nok, for de fylder ingenting i deres broccolismoothieslankende dresses, og nej!, det er absolut ikke nogen ”NY NYHED: KØB FOR PENGE BOG MED BOGSTAVER”, Bukdahl! (WA, Bøger, 6. nov.), selvom det råbes i haller med højt til loftet, og nej det er ikke nødvendigvis litteraturen, der kommer mest til orde og nej, det er ikke let at råbe op om lyrikken fra en lille stand i en endeløs række af boder med bolcher og billetblokke og bro-bro-brille snak og ja, den er nok mere litterærlig end litterær og ja, der er langt mellem snapsene og ja, snaps er der også, for det skrives der også bøger om, og i hvert fald er der øl, for Carsten Berthelsen og Rolf Nielsen giver aldrig op med deres 50 eller noget øl, du absolut igen igen må sætte udvalgte væskebølger til ganen af før du kradser af – selvom jeg sprang over og drak americano med udsigt til MOMO-lyd og højtlæsning og Lars Mikkelsen og smukke Linda Elvira i stedet– og ja, der er mere Nak og Æd og Spis med Gris på Gaflen og sæt pris på din kogebog og smag på prøver med jul i skjul af sul og ‘De-kan-da-toxe’ og blive rask på ingen tid og smoothies er stadig gud og der er også kålkællinger og mosekonebryggere og livstilsguruer og lækkerhedsfaktorbedømmere og drømmere og strammere og slappere og kend-din-løbestil-jeg-har-fået-nok-men-prøver-igen-hvad-med-batik-hulahop? eller dans-med-vildt? eller rør-min-indre-hulemand eller fang-mit-løsgående-egern? Og hvordan var forresten dine 50 år i frømandsdragt med polymerslange til ekstra luft på siden– for det er så det nye –og hvordan lød dine plader fra den gamle samling ud af højttalere med messingstik for bedre udgang for sådan nogle må man jo have, og ”var De præst i forrige årtusinde for de har da været her længe og de har da været her før og de kan i hvert fald stadig Deres salmer?”– salmer nu i DJØF-udgave i ny-ny-nyfortolket for Gud-ved-hvilken-gang version og ”føler De dem i balance eller er sokken mat, for den kan vi da også vaske!” med 20 gåde råd fra Miele-professoren – og ”kan man tænke sig det? Under uret”, og ja, det kan man med lev-vel-og-le-med-den-levende – og det bliver fredag aften og det bliver lørdag aften og det bliver søndag eftermiddag med lange arme og tunge tasker –og vi må da også ud herfra engang eller, nej ta’ og lige bliv en time til, og har De noget De mangler? Og kan vi hjælpe den næste og ja vi hjælper da altid den næste, og hvor er jeg? og hvor blev du af? og hvad har jeg gemt i tasken? Og hvad kan jeg vinde og fik jeg det hele med? Og jeg kan ikke se standen for bare bogmærker og hvor er min hest, mor og jeg har susen for øjnene og røde pletter for ørerne og mine ankler føles som porrer –MEN –MEN – MEN – – – der er så gu’ da også: LITTERATUR og ORD og TALE og SPROG og SAMTALER og SKRIFT og LYRIK og NOVELLER og ROMANER og POESI – og FORFATTERE og frem for alt LÆSERE! Bøger skal læses og ja, for fanden da, sælges og købes der-forinden – that goes without saying – men jeg sagde det – så! Og uden LÆSERE var vi forfattere og småskribenter og andre skrivelystne – i bedste fald – LOST – og i værste fald: ensomme køkkenbordsretorikere med lunken kaffe og slatne småkager i vores eget verdensfjerne selskab!

Bag Farum 3

– Når man på EN ENKELT WEEKEND kan:

1) Høre Olga Ravn læse op og fortælle om ‘Celestine’ – guvernante-romanen og den gotisk dulgte og dragende seksualitet er tilbage stronger than ever!
2) høre Jens Blendstrup og Marianne Larsen hylde Rifbjerg – saligt ihukommet – og tilmed få nyheden om at her B’s længe ventede og med sindsygt saftigt opsparet spænding imødekommede roman ‘Slagterkoner og Bagerenker’ ENDELIGT har fået en udgivelsesdato (angiveligt 18.03.2016 på Samleren, yes!) – i hvert fald et troværdigt håb om en sandsynlig publikation i foråret næste år – nu har det også kun taget den rare mand 8 år, men alting har jo sin tid!
3) Høre Signe Gjessing læse op – med sart skrøbelig og smuk røst – fra sin intet mindre end mindblowing-overvældende digtsamling ‘Blaffende rum nænnende alt’ (Gyldendal, 2015)
4) Høre Morten Søndergaard rappe Sophus Claussen overfor Tårnby Poesiklub – med hjemmebragt Matadormix på til lejligheden opstillet stol!
5) Blive klogere på ‘Homo Sapienne’, (Milik, 2014) som sidste år lå på forlagsstanden få dage efter udgivelsen og dirrede af snarligt kommende snigende succes og anerkendelse – med en rolig og fattet Niviaq Korneliussen, som Jes Stein Pedersen konstant forsøgte at bringe på – undskyld – glatis – men hun stod fast og lod sig ikke provokere til at tale uden tid til grundig overvejelse, og det er vigtigt i den debat hun med stort mod  – og med hjertet på spil – har rejst!
6) Hænge ud ved Gladiator-forlagsstanden og få en ubændig trang til at købe hele samlingen, men så alligevel være tvunget til at vælge og med våde lyrikøjne spotte titler, man ikke vidste man ikke kunne leve uden og dermed skaffe sig endnu en længsel eller to til mave-hjerte-hoved-samlingen
7) Falde bagover af trykket fra den monumentalt veltalende og stemmemurs-afsendende Einar Már Gudmundssons røst, der med klange fra Saga-ætlingenes uldmende urfortællingsland brummede og buldrede sine røverhistorier fra sin eminente ‘Hundedage’ (Lindhardt og Ringhof, 2015) – overfor en lettere lamslået Barbara Stephensen med sit til lejligheden medbragte stamtræ til illustration og forsigtig verificering af ‘Hundedage’-hovedpersonen, ‘Hundedageskongen’ Jørgen Jürgensens, hævdede historisk ægte natur
8) Høre Liv Sejrbo Lidegaard – den på sin egen stille måde fremadstormende lyriker – læse op og fortælle om de elegante, små situationsbilleder og sansninger hun præsenterer i velovervejet og gennemtænkt lyrisk form i debuten: ‘Fælleden‘ (Gyldendal, 2015) på Danske Bibliotekers stand med et interessant tema-fokus på debuterende unge digtere
9) Høre uddrag af Bram Stokers ‘Dracula’ (første bog-udgave: 1897, Archibald Constable and Co., senest: (E-bog) Gyldendal, 2015) læst højt i fullcast version af fremragende skuespillere fra MOMO-lyd, deriblandt Lars Mikkelsen, Morten Hauch-Fausbøll og Neel Rønholt, – den oprindelige vampyrgyser, 1890’er romanen, der har det hele: saftig, slet skjult seksualitet, blodfascination, åreladninger, strejfende kvindeskikkelser på mørke heder og navnløs rædsel i krogene, mere end et århundrede før ‘Twilight’ og ‘True Blood’. – En fascinerende, fængslende udgave med en ivrig, nærmest besat, Dr. Van-Helsing, der jager de u-døde med sine gæve allierede victorianske gentlemen; nu tilgængelig som lydbog i ‘næsten-dramatiseret’ version ** – spænding midt i forhallen med puder og puttetæpper til børnene – godt gået, MOMO-lyd!
10) Erhverve sig 10 gode, inspirerende og tankevækkende titler (for en overkommelig pris, vel at mærke) til bogsamlingen   –

– Når man kan ALT dette på 3 tætpakkede, ja, men inspirerende og glade dage, så er det efter min ydmyge poetiske opfattelse hele cirkus-showet og tante-i-teltet-turen værd – Bogmessen, Bog-gede-markedet, Bog-dages-løbet, Bog-markedet (for et marked er det også og bøger koster nu engang penge for bøger skal købes og, så sandelig da, sælges) – eller hvad i den al vide verdens riger og store eller mindre store lande man end ønsker at bruge af negativt ladede eller drille-stikke-til-se-ned-på-agtige mellem-fornøjet-mobbende ord om denne messe, så har den sin ubetingede plads og berettigelse – og jeg kommer, selvfølgelig, tilbage igen næste år – like it or not!

Bag Farum 4

– Her følger mine ti trillende, tryllebindende titler – en total trotyliserende top ti over titler, der er interessante og bemærkelsesværdige og begavede alene for titlernes egen skyld. Bøger, der vil kunne slippe afsted med et næsten hvilket som helst indhold fordi titlen fortjener ubetinget opmærksomhed.

1. ‘Blaffende rum nænnende alt’ (Gyldendal, 2015)– Signe Gjessings mindblowing-overvældende monster-begavede digtsamling der favner altet og det tyste og det larmende og solene og fjerene og armene og fingrene og cyklerne og sindene i ét nu-og fordi titlen er brilliant billedskabende og forbløffende i sin monumentale poetiske skønhed.
2. ‘Marble’ (Gladiator, 2014) – fordi den er godt tænkt, lyrisk begavet og velskrevet. Amalie Smith har skrevet en indsigtsfuld og overraskende roman: ”…om marmor og koraller, antik polykromi og infrarødt fotografi, bemalede gipsafstøbninger og digitale 3D-modeller, arkaiske korestatuer og græske svampedykkere” (Forlaget Gladiators beskrivelse). Lugter lidt af krimi men er det ikke – og hvis den var var det med ‘p’.
3. ‘Barbaricum’ (mellemgaard, 2015) af Mikkel Jørgensen – fordi titler med antikke associationer altid er sært dragende – sprogligt er der nu ikke de store fornyelser at hente og metaforene virker en anelse fortænkte – vi snakker ‘American psycho’ møder ‘Fifty Shades’ skrevet fra en mandlig – og dansk, nutidskritisk synsvinkel – men den er interessant for sin udlevering af tidens (maskuline) dårskab.
4. ‘Lejlighedssange’ (Samleren 2015) – Stine Pilgaards opfindsomme fortællinger – fordi den ligner men er noget helt andet og overrasker og bevæger og er sindsygt velskrevet!
5. ‘Sange fra bugspytkirtlen’ (mellemgaard, 2015) af Thomas Wivel – fordi titlen i sig selv gør én glad med sin opfindsomhed, trods digtsamlingens alvorlige omdrejningspunkt – og fordi, den er et godt forsøg fra en ‘ikke-lyriker’, en interessant debut fra en begavet humorist– sådan kan lyrik også være.
6. ‘Danmarks Bjerge’ (Haase & Søns Forlag, 2015), fordi vi faktisk har sådan nogle og fordi den er skrevet af en nordmand, Roger Pihl – man ville forvente småt-overbærende kvik-drillende kommentarer om de nok så høje forhøjninger, der ikke rigtigt slår til overfor ‘Nordmarkens helte’ og sneklædte vætte-tinder – men den er en oprigtig, kærlig lystrejse i det danse landskab med smukke måbe-blik-fremkaldende, underskønne billeder. – ”Står på en ås-top, oh yeah, og kigger på det – måske – altså, når det er, at det er ind imellem er, at det er – i hvert fald når det er koldt nok – sner – med mer’”
7. ‘Om opfindelsen af lediggang – eller kunsten at fare vild‘, (Spring, 2014) fordi den lå der til en hund for den og to andre bind ved ‘Spring’-standen og fordi den efter sigende er en ny-klassiker og både nye og ægte klassikere er altid besøgsværdige i boghaven – navnlig ved denne stand, hvor navnet er godt. Alexander Carneras essay-roman er ”… en rejse ind i barndommens og ungdommens Wunderkammer. Et skakspil af ler, en maske, en gammel bog, en teaterscene, et maleri, en dagbogsoptegnelse – man er afhængig af ting for at kunne fortælle sin historie …” (forlagets beskrivelse).
8. ‘Fjerne galakser er kedelige’ (genudgivet på C&K Forlag 2015, oprindelig udgave: Gyldendal, 2005) af Lone Hørslev fordi hun skriver blændende og fordi fjerne galakser ikke er kedelige.
9. ‘Solstensøen’, Bornholms Museum, Wormianum fordi solsten er et øjeåbnende begreb fra arkæologiens altid fascinerende og fængende historiefortællende verden og fordi Bornholms Museum er i front som forskningssted for Danmarks stadig uudforskede og udgrundeligt dunkle fortid.
10. ‘Langsomme fugle’ af Ian Watson (Science Fiction Cirklen, 2015), fordi titlen siger, at den bog må du læse og fordi phD Nils Dalgaard altid står dér, år efter år, på sin Sci-Fi stand – utrættelig og med smittende begejstring– og fortæller selv den mindste forsamling af tilhørerer med veloplagt underfundighed og med stor kærlighed til genren om de steder i litteraturen hvorfra så mange uslebne konkylier og funklende irgrønne ædelsten er opsamlet igennem tiderne fra Asimov, Le Guin og Vonnegut over F. K.Dick til Orwell, Lewis, Bradbury og Clarke. Denne gang blev det den alt for oversete Ian Watsons tur til med rette at blive hentet frem fra glemsens så ofte uretfærdigt i mørket agerende virke fra sit borte-og-glemme-tågeland. 
En samling noveller: ”…om manden der for vild på en langtidsparkeringsplads mellem to lufthavne, om en parallelverden der tilsyneladende opsluger krydsermissiler, om en fremmed art på en anden planet, der kun kender ét ord, om en alien der ankommer til Jorden og kun vil se på vores statuer, om en gammel romersk naturvidenskabsmand der bliver hentet frem til nutiden, plus adskilligt mere” (fra forlagets hjemmeside ***). Sådan!, Sci-fi!

EKSTRA-EKSTRA-EKSTRA-EKSTRA!

BONUS-titel: ”Hvor er Elefanten?” (Arvids 2015), af Barroux fordi elefanter dukker op alle vegne også i denne bog og det er godt! Og fordi børnebøger altid er interessante, også for voksne – og denne bog er eminent legende i sit enkle og veludførte billedsprog, flot illustreret og gennemført dejlig!

Bag Farum 3

Noter:
*) ”Bag Farum”: Udtrykket blev brugt om ‘BogForum’ af litteraturkritiker og digter Lars Bukdahl (Bøger, Bukdahl, Weekendavisen, 6. nov 2015).

**) MOMO-lyd er et lille team af dygtige danske skuespillere, der selv driver et lydbogsværksted med levende og nærværende indtalinger af spændende bøger i både traditionel ‘højt-læsnings’-version og som fullcast, hvor alle medvirkende er til stede samtidig i studiet for at skabe en særlig dynamik og nerve i indlæsningsprocessen– og det kan høres!
Link: www.momolyd.dk

***) Link til Science Fiction Cirklen: http://www.sciencefiction.dk